Nagyon szeretem a pinterestet és rengeteg ötletet merítek onnan, de a valóság általában más, mint amit ott látsz. Légy nyitott és elfogadó a végeredményre, különösen, ha gyerekkel fogsz neki az alkotásnak.

A képmegosztó felületeken a gyerekeknek szánt alkotásokat is felnőttek készítik el, így az eredmény természetes, hogy más, mint amit az óvodás gyerek fog elkészíteni. Fontos azonban, hogy engedjük őket kibontakoztatni és ne az eredményt tartsuk szem előtt, hanem a közösen eltöltött időt és mindig a gyerek fejlődését tartsuk szem előtt. Nem a maximális, tökéletes kivitelezés a fontos. Lehet, hogy a közös alkotás kb. 10 percet vesz igénybe, de értékes közös idő és biztosan büszkén fogja mesélni, mutogatni a saját alkotását gyereked.

Rengeteget alkotunk együtt itthon a fiaimmal és igen tudom, hogy több idő az előkészítés, és utána az elpakolás, mint maga a játék és a közös alkotás, kézműveskedés. Az viszont biztos, hogy utána sokkal kiegyensúlyozottabban játszanak, mert értékes időt töltöttünk el együtt. Az óvodában kedves gondozóink sok időt és energiát fordítanak arra, hogy fejlesszék a kicsik kézügyességét, kreativitását, viszont úgy gondolom, hogy a legnagyobb igyekezet ellenére is ez kevés, így nekünk is kell otthon alkotnunk közösen a gyerekekkel.

Az elmúlt években több száz gyerekkel volt szerencsém együtt alkotni és közben megfigyelni őket és a felnőtteket is.  Minden gyerek imádja az alkotást és a legtöbbször sokkal ügyesebbek, kreatívabbak, mint azt gondolnánk. Minél többet alkotsz együtt gyerekeddel, annál jobban megismered a képességeit, látni fogod az apró fejlődéseket az életében. Óvodás korban a kézügyesség, finommotorika fejlesztése megalapozza a ceruza helyes használatát és a szép kézírást.

Néhány jó tanács a közös alkotáshoz:

  • Légy türelmes és elfogadó a gyerekkel való alkotás során.
  • Ne törekedj a tökéletességre.
  • Ne vedd ki a kezéből.
  • Jelezd az elején, ha segítségre van szüksége szóljon és csak akkor nyúlj bele.
  • Ne akard irányítani, mert így nem tud kibontakozni a kreativitása
  • Készítsd ki az alapanyagokat, eszközöket és bízd rá az alkotás örömét

Légy kitartó és próbálkozz gyakran. Eleinte lehet, hogy csak néhány perc türelme lesz, de ha rendszeresen alkottok egy idő után már ő maga fogja kérni, hogy készítsetek valamit.

Tudom, hogy az a néhány perc számodra sok előkészületet és energiát igényel, de hiszem, hogy hosszú távon ez értékes befektetés lesz a fejlődésük érdekében.

[layerslider id=”23″ /]