Gyerekkel való közös alkotás nem mindig zökkenőmentes. Több száz gyerekkel való közös alkotás tapasztalatait osztom meg Veled, bízom benne, hogy segítségedre lesz.

Amikor a szülő is ott van a gyerekkel a kézműves foglalkozásokon, mindig adódnak feszült helyzetek. Megmutatom egy külső szemlélő oldaláról a szituációkat, hátha segít Neked a jövőben, hogy nektek a közös alkotás során több mosoly legyen és tényleg élvezzétek az együtt töltött időt.

Miért nehéz a saját gyerekeddel együtt alkotni?

  • Ha ritkán készítetek együtt valamit, akkor nem ismered azt, hogy mihez ért már, mi az amit magabiztosan tud használni.
  • Félted, nehogy megsérüljön – ne használd az ollót, mert megvágod magad. Közben kiderül, hogy az óvodában már vígan, ügyesen használja és még Te is meglepődsz.
  • Az alkotásra felnőtt szemével nézel és azt szeretnéd, hogy tökéletes legyen.
  • Félsz a közös alkotástól, mert rossz emlékeid vannak és úgy gondolod nem fogsz tudni segíteni neki. Azért vannak a kézműves foglalkozás vezetői, hogy segítsenek. Kérj segítséget, ezzel is példát mutatsz gyerekednek, hogy ha valami nem megy kérjen segítséget.
  • Inkább elkerülöd  a kézműves foglalkozásokat, mert úgy gondolod jobb a hisztit elkerülni.

A feszültség a legtöbb esetben abból adódik, hogy a gyerek nem azt csinálja amit a szülő gondol. Engedd, hogy szabadon alkosson.

szülő-gyerek közös alkotása

A vidám közös alkotás kulcsa:

  • Ne a végeredmény legyen a fontos, hanem a közös alkotás az értékes idő, amit együtt töltötök.
  • Hagyd, hogy ő hozza meg a döntéseket, mit hova helyez, milyen színeket alkalmaz.
  • Lehet, hogy eleinte nem fogja befejezni, vagy hamarabb feladja, mint Te szeretnéd. Légy kitartó és biztosan látni fogod a fejlődést 😊 Igen tudom eleinte lehet, hogy több idő lesz az előkészület és az elpakolás, mint amit az alkotással töltötök, de sokat fogtok mindketten tanulni belőle. Idővel azt is meg tudod figyelni, hogy mik azok amik számára kedvesebbek, mikben ügyesebb, mikben kevésbé.

Volt amikor anya és lánya személyében két tudatos személyiség találkozott. A szülő mindenképpen meg akarta mondani, hogyan készítse a kislány, viszont neki is határozott elképzelése volt. Nagyon csúnyán összevesztek, sírás is volt és végül anyuka ült le alkotni a kislány meg duzzogott. Szerencsére a következő alkalommal, amikor találkoztam Velük már rögtön külön-külön kezdtek neki az alkotásnak és utána büszkén mutatták meg egymásnak a teljesen különböző és mégis szép alkotásokat.

A türelem fejlesztése a gyereknevelés során mindenki számára egy mindennapos gyakorlat. A közös alkotás egy jó eszköz, hogy ezen a téren fejlődni tudjunk 🙂

[layerslider id=”23″ /]