Az tapasztaltam, hogy az adventi koszorú elkészítéséhez nagyon sokan lelkesen neki látnak egyedül. Az alkotás előtt jó, ha ezt a 7 tippet elolvasod és garantáltan szebb lesz a végeredmény.

 

 1. Megfelelő koszorú alap kiválasztása
  A gyertyák súlya miatt nagyon fontos, hogy masszív alapot válassz az adventi koszorúdnak. Amennyiben a hagyományos kör alakú alapban gondolkodsz, akkor a vesszőből, vagy szalmából készült alapokat javaslom. Ha mégis hungarocell alapra dolgozol, akkor könnyű, kicsi gyertyákat válassz.
  A kör alaptól nyugodtan el is rugaszkodhatsz, gyakorlatilag bármin elhelyezheted az adventi gyertyáidat. Lehet ez a kedvenc kaspód, üveg tálad, vagy akár egy fa szelet is a fontos, hogy stabil legyen.
 2. Az alap dekorálása
  Amennyiben olyan alapot választasz, ami önmagában nem elég dekoratív, és Te magad szeretnéd ezt is kidíszíteni, akkor mindig figyelj arra, hogy az alapot teljesen fedd be. Az alap eltakarása történhet élő növénnyel (tuja, fenyő), szalagokkal, különböző kötött, szőtt anyagokkal, vagy a virágkötészetben igen népszerű szizállal.
 3. Alapanyagok kiválasztása
  Azt hiszem ez az egyik legnehezebb része a történetnek. Amire mindenképpen érdemes figyelned, hogy maximum 3 fő színben gondolkodj, amik színben harmonizálnak egymással. Mindig válassz néhány nagyobb karakteres kiegészítőt, és sok-sok apróságot.
 4. Tervezés
  Ha még nincs nagy rutinod, akkor érdemes a rögzítés előtt feltenni az alapodra a nagyobb díszeket és megnézned, hogyan tetszik neked a legjobban.
  A gyertyák elrendezésénél több variáció lehet, mindegyiknek van előnye és itt is az a fontos, hogy neked melyik tetszik jobban.
 5. Gyertyák elhelyezése
  – 4 gyertya egymás mellett elhelyezve
  – 3 gyertya egymás mellett és vele szemben külön egy gyertya (itt akár színben is érdemes megkülönböztetést tenni a kiemelt gyertyánál)
  – szimmetrikusan a 4 gyertya
 6. A gyertyák rögzítéséhez használj gyertya tűt.
  Itt arra érdemes figyelni, hogy a tű alátéte kisebb legyen, mint a gyertya. Nyugodtan vedd meg a legkisebb tűt, ha még a gyertyádat nem választottad ki, mert nagyon stabilak és biztosan megtartják a gyertyádat.
  Ha véletlenül nagyobbat szerzel be, akkor az elkészítés során mindenképpen valamilyen dísszel takard el a kilátszó részeket.
 7. Kivitelezés
  Először mindenképpen a gyertyákat tedd fel a koszorúra. Figyelj arra, hogy a gyertyák egyenesen álljanak és úgy szép, ha a kanócok is felfelé állnak.
  Ezt követően a nagyobb, karakteres kiegészítőket kell felhelyezni az alapra. És legvégül az apró, kisebb dekorációkat. Ez utóbbiaknál arra érdemes figyelni, hogy soha ne legyenek „egyedül”, mindig csoportosan helyezzük el őket.
  A kivitelezésnél ami még nagyon fontos, hogy ne legyen lépcsőzetes – úgy kell elhelyezni a díszeket, hogy szép átmenet legyen a magasságok között.

Ha az elkészítéshez ragasztópisztolyt használsz, jó ha előtte elolvasod az ehhez kapcsolódó tippjeimet.

Amikor már úgy érzed, hogy szinte kész van a műved, akkor nézd meg egy kicsit más szemszögből is. Helyezd el úgy a díszt, ahogyan az asztalon fog elhelyezkedni. Nálunk például egy szem magasságban lévő penge falon van, így nekem az alsó díszekre nagyobb hangsúlyt kell helyeznem.

Ami a legfontosabb, hogy fogadd el a végeredményt olyannak amilyen lett. Biztosan mindig lehetne rajta valami apróságot finomítani, de hidd el ez az általad készített koszorú, amiben sok szereteted és munkád van benne a legtökéletesebb alkotás.