Az esküvői dekorációval kapcsolatban többször találkoztam már kellemetlen élménnyel és ez olyan terület, amin már nem tudsz változtatni, amikor szembesülsz vele. Tanulj mások hibájából, légy egy kicsit körültekintőbb és olyan virágkötőt válassz akiben megbízol.

A nagy napon, ha azzal találkozol, hogy a virágdekoráció nem olyan, mint amilyet megbeszéltetek, kicsit elronthatja a kedvedet.

Amikor én a saját esküvőmre a virágkötőt azért ajánlották helyben, mert olcsó és végül is szép csokrokat készít. Az első élményem az volt vele, hogy halasztgatta a találkozást és a végén az esküvő hetében mondta, hogy nem ér rá, de ne aggódjak, mert megcsinálja amit kérek. Nem vállaltam ekkora lutrit és úgy éreztem, ha arra nem veszi a fáradtságot, hogy legalább egyszer találkozzunk, megismerkedjünk, akkor biztosan nem fog tudni olyan díszt készíteni, ami az én egyéniségemhez illik.

Első és legfontosabb lépés, hogy ismerkedjetek meg

A legjobb, ha az esküvő helyszínén tudtok találkozni és ott tudjátok megbeszélni a dekorációt. Elképzelhető, hogy a virágkötő más szemmel látja a helyszínt és számodra is hasznos ötletei is lesznek. Jó, ha megnézitek az asztalok méreteit is és ennek megfelelően találjátok ki közösen, hogy mekkora legyen az asztaldísz. Egy személyes találkozó keretében Te megbizonyosodhatsz arról, hogy jó kezekben lesznek a virágaid, a virágkötőnek pedig egy jó lehetőség, hogy megismerje a Te stílusodat.

A NőiAlkotÓra keretében is mindig azzal találkozom, hogy ugyan azokból a kellékekből mennyire más alkotások készülnek. Nincs két egyforma virágcsokor, így biztosan a Te csokrodat is lehet úgy elkészíteni, hogy számodra közel álljon és örömmel emlékezz vissza rá.

Egy kis trükk, amit gyakran bevetnek a virágkötők

Találkoztam mestervirágkötővel és elárulta a “titkát” az esküvői virágokkal kapcsolatban. Érdekel? Nem kell az asztaldíszekhez friss virágot használni, mert úgy is csak pár órát kell kibírniuk, másnap már senkit nem érdekel. Ezzel persze sokat tud spórolni a virágkötő – elsősorban persze saját magának, nem neked 🙁

Nekem nagyon jó érzés volt, amikor azt a visszajelzést kaptam, hogy az asztaldíszeket haza vihették a vendégek és még sokáig gyönyörködtek benne otthon is. Jó, hogy a nevem pozitív fényben kerül szóba, ha az esküvői virágokról beszélgetnek. Egy meleg nyári napon kihívás a virágkötőnek, hogy a virágok a nagy melegben is szépek legyenek végig. Ha eleve nem friss virágból készülnek akkor erre az esély minimális.

 

Miért olcsóbb?

Az esküvő során rengeteg költség van, így érhető hogy meg kell nézni az árakat. Egy eset, ahol a virágdíszítés olcsó volt és utólag nagyon megbánta a menyasszony. A virágkötővel megbeszélték, hogy rózsa asztaldíszek lesznek és mondta a virágkötő, hogy utána ő elviszi a díszeket és így olcsóbb lesz. A menyasszony arra gondolt, hogy esetleg eladja másnak, vagy így a virágok tartóját nem kell kifizetnie és ezért lesz olcsóbb a dísz. Arra nem is gondolt, hogy művirágokból lesznek az asztaldíszek és ezért ilyen olcsó, mert valójában csak asztaldísz bérlés történik.
Ez valóban praktikus és olcsó megoldás, ha szereted a művirágokat és az tényleg egy igényes, szép művirág. Ha ezt választod, azt javaslom, hogy nézd meg előtte élőben a díszt!

Meglepetések helyett nyugalom

A meglepetések helyett, szerintem az esküvőn az a fontos, hogy nyugalom legyen. A virágokkal lehet tervezni, de mindig lehetnek apró meglepetések pl. adott héten nem kapható az a különleges virág, amit kiválasztottál. Jó, ha a virágkötő időnként helyzet jelentést ad a díszítéssel kapcsolatban. Előfordul, hogy nem kapható az a virág, amit Te kiválasztottál, jó, ha megbeszéltek egy alternatív megoldást is erre az esetre.

Egyik barátnőmet ezért érte csalódás, mert mást várt, mint amit megbeszéltek. Rosszul érintette, hogy annyival elintézte a virágkötő, hogy ez volt.

Légy körültekintő a virágdíszek kiválasztásánál is. Ismerd meg azt a szakembert, akit megtisztelsz azzal, hogy az esküvődre a díszeket elkészítse.

Ha szeretnéd tudni milyen virágokat lehet adott évszakban beszerezni, vagy milyen dekorációk szoktak lenni az esküvőn, nézd meg: 

Hasznos tudnivalók az esküvői dekorációhoz

Ha kíváncsi vagy, nagyságrendileg a Te esküvői dekorációra vonatkozó elképzelésed mennyibe kerülne – kérj ingyenes árajánlatot.

Esküvői árajánlat kérés

Korábbi esküvőim képekben