Nagyon sokan a vágott virágon kívül virágos cserepes növényt ajándékoznak nőnapra a hölgyeknek. A leggyakoribbakról összegyűjtöttem a gyakorlati tanácsokat. Nézz rá, hátha segít tovább megőrizned virágod szépségét.

Jácint

Napos, félárnyékos helyen is megél. Virágzáskor bővebben kell öntözni. Elvirágzás után ne vágd le a virágot, hagyd, hogy a hagyma magába szívja az összes nedvességet. Várd meg amíg teljesen elszárad. Október-november között a hagymát ültessük ki a kertbe – kb. 10-15 cm mélyre. A hagymát ültetésnél vékony homokrétegre helyezzük el, így elkerülhetjük a vízpangást.

Ciklámen

A virágzási időszakban sok vizet igényel, azonban csak a cserép alátétjébe öntsünk vizet. Öntözés után fél órával a maradék vizet öntjük ki. Az elnyílott virágokat és az elsárgult leveleket megcsavarva tépjük le, így nem marad csonk a gumón, amely könnyen megrothadna. Virágzás után az első fagyokig kint lehet tartani a szabadban, árnyékos helyen.

Fokföldi ibolya

Melegigényes, tűző naptól védett világos helyet kedvel. Levelére ne kerüljön víz! Egyenletes, bő öntözést igényel. Cserepét nedves kavicságyra is helyezhetjük. Pangó vizet nem képes elviselni, akkor gyökerei rothadásnak indulnak. Nyáron hetente kétszer, télen kéthetente öntözzük.

Vitorlavirág

Rossz fényviszonyok mellett is szépen fejlődik és virágzik. Melegigényes, télen se essen 17fok alá a hőmérséklet. Rendszeresen öntözzük, ne a gyökérlabdát folyamatosan nedvesen tartsuk. Jó levegőtisztító hatása van és sok káros anyagot kivon a szoba levegőjéből.

Orchidea – Pillekosbor

Érzékenyek a hőmérséklet ingadozásra, a huzatra és a tűző napra. 15-35fok közötti hőmérséklet az ideális számára. Permetezzük leveleit kézmeleg lágy vízzel hetente kétszer. Legjobb öntözésre a lágy esővíz. Véletlenül se ültessük át virágföldbe, mert a speciális orchidea föld szükséges neki.

Korallvirág

Fény és melegigényes, mérsékelt öntözést igényel. Nyáron balkonládába is ültethető.

Gerbera

Kedvelt és hálás növény. Ha elnyílás után szárazon tartjuk, és miután lombját vesztette hidegben átteleltetjük, a következő évben ismét virágozni fog. Tavasszal, amikor hajtani kezd, már ismét öntözhetjük.

Ha szívesen ismerkednél a virágkötészettel, tarts Velem egy alkotó foglalkozásra. Kézügyesség nem szükséges, csak bejelentkezés.

Következő foglalkozás és részletek itt.

Korábbi foglalkozásról néhány kép